Surinaamse Taarten Recepten

Surinaamse Taarten Recepten

Recept sharing Surinaamse eksikoekoe Tasty Nilou's
Recept sharing Surinaamse eksikoekoe Tasty Nilou's from tastynilous.com
tastynilous.com

Overzicht

Surinaamse taarten zijn heerlijke zoete lekkernijen die populair zijn in Suriname en ook internationaal veel waardering krijgen. Ze zijn rijk aan smaak, textuur en kleur, en worden vaak geserveerd bij speciale gelegenheden zoals verjaardagen, bruiloften en feesten. In dit artikel zullen we enkele populaire Surinaamse taarten recepten bespreken en de stappen uitleggen om ze zelf thuis te maken.

Ingrediënten

De ingrediënten voor Surinaamse taarten kunnen variëren, afhankelijk van het recept dat je volgt. Hier is echter een lijst met veelvoorkomende ingrediënten die je nodig hebt:

 • Boter
 • Suiker
 • Eieren
 • Bloem
 • Bakpoeder
 • Melk
 • Vanille extract
 • Kokosmelk
 • Gecondenseerde melk
 • Gezoete gecondenseerde melk
 • Chocolade
 • Noten (bijvoorbeeld amandelen of walnoten)
 • Vruchten (bijvoorbeeld ananas of mango)
 • Specerijen (bijvoorbeeld kaneel of nootmuskaat)

Bereidingswijze

De bereidingswijze voor Surinaamse taarten kan enigszins verschillen, afhankelijk van het recept dat je kiest. Hier is echter een algemene stapsgewijze handleiding:

Stap 1: Meng de droge ingrediënten

Begin met het mengen van de droge ingrediënten in een grote kom. Dit omvat de bloem, het bakpoeder en eventuele specerijen die je wilt toevoegen, zoals kaneel of nootmuskaat. Roer goed door zodat alle ingrediënten gelijkmatig worden gemengd.

Stap 2: Klop de boter en suiker

Neem een andere kom en klop de boter en suiker samen tot een romig mengsel. Dit kan met de hand of met een elektrische mixer worden gedaan. Blijf kloppen totdat de boter en suiker goed gemengd en licht en luchtig zijn.

Stap 3: Voeg de eieren toe

Voeg één voor één de eieren toe aan het boter-suikermengsel. Zorg ervoor dat je elk ei goed mengt voordat je het volgende ei toevoegt. Blijf kloppen tot alle eieren zijn opgenomen.

Stap 4: Voeg de natte ingrediënten toe

Voeg de melk, vanille extract en eventuele andere vloeibare ingrediënten toe aan het boter-suiker-eimengsel. Meng goed door totdat alles goed gecombineerd is.

Stap 5: Voeg de droge ingrediënten toe

Voeg geleidelijk de droge ingrediënten toe aan het boter-suiker-ei-melkmengsel. Meng voorzichtig met een spatel of lepel totdat alle ingrediënten net zijn gecombineerd. Het is belangrijk om niet te overdrijven, anders kan het beslag taai worden.

Stap 6: Voeg extra smaakmakers toe

Als je extra smaak wilt toevoegen aan je taart, zoals vanille extract, kokosmelk, gecondenseerde melk of vruchten, voeg deze dan nu toe en meng voorzichtig door het beslag.

Stap 7: Bak de taart

Giet het beslag in een ingevette en met bloem bestoven taartvorm. Zorg ervoor dat de vorm gelijkmatig is bedekt met beslag. Bak de taart in een voorverwarmde oven op de juiste temperatuur volgens het recept dat je volgt. Dit kan variëren, maar meestal is het ongeveer 180 graden Celsius.

Stap 8: Controleer de gaarheid

Om te controleren of de taart gaar is, steek je een tandenstoker in het midden van de taart. Als de tandenstoker er schoon uitkomt zonder beslagresten, is de taart klaar. Zo niet, bak dan nog een paar minuten en controleer opnieuw.

Stap 9: Laat de taart afkoelen

Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Dit zorgt ervoor dat de taart stevig genoeg is om te worden gesneden en geserveerd.

Stap 10: Decoreer en serveer

Je kunt de taart naar wens decoreren met glazuur, chocolade, slagroom, fruit of noten. Snijd de taart in plakjes en serveer met trots aan je gasten.

Voedingswaarde

Surinaamse taarten zijn heerlijk, maar ze bevatten ook voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Ze zijn een goede bron van koolhydraten en bevatten ook eiwitten en vetten. De exacte voedingswaarde kan variëren afhankelijk van het recept en de gekozen ingrediënten.

Gezondheidsvoordelen

Surinaamse taarten kunnen ook enkele gezondheidsvoordelen bieden, afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. Bijvoorbeeld, als je vruchten zoals ananas of mango toevoegt, krijg je extra vitamines en mineralen binnen. Noten zoals amandelen en walnoten bevatten gezonde vetten en eiwitten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat Surinaamse taarten meestal als een traktatie worden gegeten en dat overmatige consumptie van suiker en vetten ongezond kan zijn.

Bereidingstijd, kooktijd, totale tijd

De bereidingstijd, kooktijd en totale tijd voor het maken van Surinaamse taarten kunnen variëren, afhankelijk van het recept en de complexiteit van de taart. Over het algemeen duurt het bereiden van het beslag en het bakken van de taart ongeveer 1 tot 2 uur. Het is echter altijd verstandig om het recept te volgen voor de meest accurate timing.

Met deze basisinformatie en stappen kun je beginnen met het maken van heerlijke Surinaamse taarten. Experimenteer met verschillende smaken en combinaties om je eigen unieke taartcreaties te maken. Geniet ervan met familie en vrienden en deel de vreugde van deze heerlijke Surinaamse lekkernijen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *