Boerenkool Taart Hugo
Ingrediënten:
- 500 gram boerenkool
- 1 rol vers bladerdeeg
- 200 gram spekjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 200 gram geraspte kaas
- 4 eieren
- 200 ml room
- 1 theelepel nootmuskaat
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Stap 1: Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Laat het bladerdeeg ontdooien volgens de instructies op de verpakking.
Stap 2: Boerenkool blancheren
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg zout toe. Voeg de boerenkool toe en blancheer deze gedurende 5 minuten. Giet de boerenkool af en spoel af met koud water om het kookproces te stoppen.
Stap 3: Spekjes bakken
Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekjes knapperig. Haal de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bewaar een beetje van het spekvet in de pan.
Stap 4: Ui en knoflook bakken
Voeg de gesnipperde ui toe aan de pan met het overgebleven spekvet en bak deze glazig. Voeg vervolgens de fijngehakte knoflook toe en bak deze kort mee.
Stap 5: Boerenkool mengen
Doe de geblancheerde boerenkool bij de gebakken ui en knoflook in de pan en roer goed door. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Bak het geheel nog een paar minuten, zodat de smaken goed kunnen mengen.
Stap 6: Deeg in de taartvorm
Bekleed een taartvorm met het ontdooide bladerdeeg en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak het bladerdeeg 10 minuten voor in de voorverwarmde oven.
Stap 7: Vulling maken
Klop in een kom de eieren los met de room. Voeg de geraspte kaas toe en meng goed. Voeg vervolgens de gebakken boerenkool, spekjes, ui en knoflook toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
Stap 8: Taart bakken
Giet het boerenkoolmengsel in de voorgebakken taartvorm. Zet de taart terug in de oven en bak deze gedurende 30-35 minuten, of totdat de vulling stevig is en de bovenkant goudbruin is.
Stap 9: Serveren
Laat de boerenkool taart even afkoelen voordat je hem aansnijdt. Serveer de taart warm als hoofdgerecht met een frisse salade erbij, of als bijgerecht bij een winterse maaltijd.
Voedingswaarde:
Deze boerenkool taart bevat per portie ongeveer:
- Calorieën: 350
- Koolhydraten: 25 gram
- Vetten: 20 gram
- Eiwitten: 15 gram
- Vezels: 5 gram
Gezondheidsvoordelen van boerenkool:
Boerenkool is een zeer gezonde groente en zit boordevol voedingsstoffen. Het is rijk aan vitamine K, vitamine C, vitamine A, vezels en antioxidanten. Boerenkool kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte, het verbeteren van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem. Daarnaast bevat boerenkool weinig calorieën en is het een goede bron van calcium en ijzer.
Bereidingstijd:
- Voorbereiding: 20 minuten
- Bereiding: 45 minuten
- Totaal: 1 uur en 5 minuten