Bresiliennetaart Roger Van Damme
Ingrediënten:
- 200g hazelnoten
- 200g amandelen
- 200g pistachenoten
- 200g suiker
- 6 eiwitten
- 250g boter
- 250g pure chocolade
- 200g suiker
- 100ml water
- 500ml slagroom
- 1 vanillestokje
Bereidingswijze:
Stap 1: De noten roosteren
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Spreid de hazelnoten, amandelen en pistachenoten uit op een bakplaat en rooster ze gedurende 10 minuten in de oven. Haal de noten uit de oven en laat ze afkoelen.
Stap 2: De noten malen
Doe de afgekoelde noten in een keukenmachine en maal ze fijn. Zorg ervoor dat je geen te fijn poeder krijgt, maar dat er nog wat structuur overblijft.
Stap 3: Suiker karameliseren
Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg de suiker toe. Laat de suiker langzaam smelten en karameliseren. Roer regelmatig met een houten lepel zodat de suiker gelijkmatig smelt.
Stap 4: Eiwitten stijfkloppen
Klop de eiwitten stijf met een mixer. Voeg geleidelijk de gekarameliseerde suiker toe terwijl je blijft kloppen. Blijf kloppen tot je een stevig en glanzend mengsel krijgt.
Stap 5: Boter toevoegen
Voeg de boter toe aan het eiwitmengsel en mix het geheel goed door elkaar. Zorg ervoor dat de boter volledig is opgenomen en het mengsel mooi glad is.
Stap 6: Chocolade smelten
Smelt de pure chocolade au bain-marie. Zorg ervoor dat de chocolade volledig is gesmolten en geen klontjes meer bevat.
Stap 7: Chocolade toevoegen
Voeg de gesmolten chocolade toe aan het eiwitmengsel en mix het geheel goed door elkaar. Zorg ervoor dat de chocolade gelijkmatig is verdeeld en het mengsel mooi egaal van kleur is.
Stap 8: Taartvorm bekleden
Bekleed een taartvorm met bakpapier en verdeel het eiwitmengsel gelijkmatig over de bodem. Druk het mengsel goed aan zodat het stevig en compact wordt.
Stap 9: Noten toevoegen
Strooi de gemalen noten over het eiwitmengsel en druk ze voorzichtig aan. Zorg ervoor dat de noten gelijkmatig verdeeld zijn over de taart.
Stap 10: Taart afwerken
Smelt de overige suiker samen met het water in een pan op middelhoog vuur. Laat de suiker karamelliseren tot een mooie goudbruine kleur. Giet de karamel over de taart en laat het geheel afkoelen.
Voedingswaarde:
Portiegrootte: 1 stuk taart (100g)
Calorieën: 450
Vet: 30g
Verzadigd vet: 12g
Koolhydraten: 35g
Suikers: 20g
Vezels: 5g
Eiwit: 10g
Zout: 0.5g
Gezondheidsvoordelen:
Deze bresiliennetaart bevat veel gezonde noten, die rijk zijn aan onverzadigde vetten en vezels. Deze vetten zijn goed voor het hart en kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Daarnaast bevatten noten ook veel vitamines, mineralen en antioxidanten die het immuunsysteem versterken en ontstekingsremmend werken. De pure chocolade in de taart bevat ook antioxidanten en kan het humeur verbeteren. Echter, vanwege het hoge caloriegehalte en de suiker in de taart, moet je er wel met mate van genieten.
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur en 30 minuten