Portugese Vanille Taartjes
Ingrediënten
Voor de taartbodem:
– 200 gram bloem
– 100 gram boter (op kamertemperatuur)
– 75 gram suiker
– 1 eidooier
– Een snufje zout
Voor de vanille crème:
– 500 ml melk
– 100 gram suiker
– 2 eieren
– 50 gram bloem
– 1 vanillestokje
Voor de topping:
– Poedersuiker
Bereidingswijze
Stap 1: Bereid de taartbodem voor
1. Meng de bloem, boter, suiker, eidooier en zout in een kom.
2. Kneed het deeg tot een bal en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
4. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de taartvormpjes met het deeg.
5. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg.
Stap 2: Maak de vanille crème
1. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit.
2. Verwarm de melk samen met het vanillestokje en het merg in een pan.
3. Breng de melk aan de kook en haal de pan van het vuur.
4. Meng in een kom de suiker, eieren en bloem tot een glad mengsel.
5. Voeg een beetje van de warme melk toe aan het eimengsel en roer goed door.
6. Giet het eimengsel terug in de pan met de melk en breng het geheel al roerend aan de kook.
7. Laat de vanille crème afkoelen.
Stap 3: Vul de taartjes
1. Giet de vanille crème in de taartvormpjes.
2. Bak de taartjes in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is.
3. Haal de taartjes uit de oven en laat ze afkoelen.
Stap 4: Serveer de taartjes
1. Bestrooi de taartjes met poedersuiker.
2. Serveer de taartjes als dessert of bij de koffie.
Voedingswaarde
De voedingswaarde per taartje is als volgt:
– Calorieën: 250
– Vet: 12 gram
– Koolhydraten: 30 gram
– Eiwitten: 5 gram
– Vezels: 1 gram
Gezondheidsvoordelen
Portugese vanille taartjes bevatten melk, wat een goede bron van calcium is. Calcium is belangrijk voor sterke botten en tanden.
Eieren zijn rijk aan eiwitten en bevatten verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine B12 en selenium.
Bloem bevat koolhydraten, die ons lichaam energie geven.
Bereidingstijd
– Voorbereiding: 45 minuten
– Bereiding: 25 minuten
– Totale tijd: 1 uur en 10 minuten