Pruimentaart Met Kruimeldeeg
Ingrediënten:
- 250 gram bloem
- 125 gram koude boter
- 100 gram suiker
- 1 ei
- 1 kilo pruimen
- 50 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 eetlepel maïzena
Bereidingswijze:
Stap 1: Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
Stap 2: Kruimeldeeg maken
Meng de bloem, boter, suiker en het ei in een kom en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Laat het deeg vervolgens 30 minuten rusten in de koelkast.
Stap 3: Pruimen voorbereiden
Was de pruimen en verwijder de pit. Snijd de pruimen in plakjes.
Stap 4: Vulling maken
Meng de suiker, kaneel en maïzena in een kom. Voeg de pruimen toe en meng goed, zodat de pruimen gelijkmatig bedekt zijn met het suiker-kaneel mengsel.
Stap 5: Taartbodem maken
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in tweeën. Rol één helft uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed hiermee de taartvorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Stap 6: Taart vullen
Verdeel het pruimenmengsel gelijkmatig over de taartbodem.
Stap 7: Kruimellaag maken
Verkruimel de overgebleven helft van het deeg en strooi dit over de pruimen.
Stap 8: Bakken
Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak deze in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.
Stap 9: Afkoelen en serveren
Laat de taart afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt. Serveer de pruimentaart met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs.
Voedingswaarde:
Portiegrootte: 1 punt
Calorieën: 215
Vetten: 9g
Koolhydraten: 32g
Eiwitten: 3g
Gezondheidsvoordelen:
Pruimen zijn een goede bron van voedingsvezels, vitamine C en vitamine K. Ze bevatten ook antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Daarnaast zijn pruimen ook goed voor de huid en de gezondheid van de botten.
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 30 minuten
Bakken: 40 minuten
Totaal: 1 uur en 10 minuten