Tompouce Taart Leuke Recepten

Tompouce Taart Leuke Recepten

Feestelijke oranje tompoucetaart Leuke recepten
Feestelijke oranje tompoucetaart Leuke recepten from www.leukerecepten.nl
www.leukerecepten.nl

Wat is een Tompouce Taart?

Een Tompouce Taart is een heerlijk dessert dat bestaat uit meerdere lagen bladerdeeg, gevuld met banketbakkersroom en bedekt met een laagje glazuur. Het is een variant op de traditionele tompouce, maar dan in de vorm van een taart. Het is een feestelijk en lekker gebakje dat perfect is voor speciale gelegenheden.

Ingrediënten

Voor de taartbodem:

  • 250 gram bloem
  • 125 gram koude boter
  • 75 gram suiker
  • 1 ei
  • Snufje zout

Voor de banketbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 40 gram maizena
  • 1 vanillestokje

Voor de glazuurlaag:

  • 200 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze

Stap 1: Bereid de taartbodem

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng de bloem, suiker en het zout in een kom. Snijd de koude boter in kleine stukjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel. Kneed het geheel met je handen tot een kruimelig deeg. Voeg het ei toe en kneed het deeg verder tot een samenhangend geheel.

Stap 2: Rol het deeg uit

Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een dunne plak van ongeveer 3 millimeter dik. Bekleed hiermee de bodem en de randen van een ingevette taartvorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de taartbodem in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven. Laat de bodem vervolgens afkoelen.

Stap 3: Maak de banketbakkersroom

Splits de eieren en bewaar alleen de eidooiers. Schraap het vanillestokje uit en voeg de vanillemerg toe aan de melk. Breng de melk aan de kook in een pan. In een aparte kom meng je de eidooiers, suiker en maizena tot een glad mengsel. Giet de hete melk al roerend bij het eidooiermengsel en giet het geheel terug in de pan.

Stap 4: Kook de banketbakkersroom

Verwarm het mengsel op laag vuur en blijf continu roeren met een garde. Laat de banketbakkersroom indikken tot een dikke massa. Haal de pan van het vuur en laat de banketbakkersroom afkoelen. Plaats een velletje plasticfolie direct op de room om velvorming te voorkomen.

Stap 5: Vul de taartbodem

Verdeel de banketbakkersroom gelijkmatig over de afgekoelde taartbodem. Strijk de bovenkant glad met een spatel.

Stap 6: Maak de glazuurlaag

Meng de poedersuiker, water en citroensap in een kom en roer tot een glad glazuur. Het glazuur moet dik genoeg zijn om over de taart te kunnen gieten, maar toch vloeibaar genoeg om uit te kunnen smeren.

Stap 7: Bedek de taart met glazuur

Giet het glazuur over de bovenkant van de taart en smeer het met een spatel gelijkmatig uit. Laat het glazuur hard worden.

Voedingswaarde

Een portie Tompouce Taart van 100 gram bevat gemiddeld:

  • Calorieën: 300
  • Koolhydraten: 40 gram
  • Vetten: 15 gram
  • Eiwitten: 5 gram
  • Vezels: 2 gram

Gezondheidsvoordelen

Hoewel Tompouce Taart niet per se gezond is, kan het wel een traktatie zijn voor speciale gelegenheden. Het is belangrijk om te genieten van zoete lekkernijen met mate en in combinatie met een gezonde levensstijl. Het delen van de taart met vrienden en familie kan zorgen voor sociale verbinding en plezier, wat ook bijdraagt aan ons welzijn.

Bereidingstijd

Voorbereiding: 30 minuten

Bakken: 20 minuten

Totaal: 50 minuten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *