Taart Van Oude Pepernoten
Ingrediëntenlijst:
- 400 gram oude pepernoten
- 200 gram gesmolten boter
- 500 gram roomkaas
- 200 gram suiker
- 4 eieren
- 250 ml slagroom
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
- 1/2 theelepel gemalen gember
- snufje zout
Bereidingswijze:
Stap 1: Verkruimel de oude pepernoten
Begin met het verkruimelen van de oude pepernoten. Dit kun je doen door ze in een keukenmachine te malen of door ze in een plastic zak te doen en er met een deegroller op te slaan totdat ze fijn zijn.
Stap 2: Smelt de boter
Smelt de boter in een pannetje op laag vuur of in de magnetron. Zorg ervoor dat de boter volledig gesmolten is.
Stap 3: Meng de verkruimelde pepernoten en gesmolten boter
Voeg de verkruimelde pepernoten toe aan de gesmolten boter en meng dit goed door elkaar totdat alle pepernoten bedekt zijn met boter.
Stap 4: Bereid de springvorm voor
Vet een springvorm in met boter of gebruik bakpapier om de bodem te bedekken. Dit voorkomt dat de taart blijft plakken.
Stap 5: Maak de roomkaasvulling
In een grote kom, meng de roomkaas en suiker tot een glad mengsel. Voeg vervolgens de eieren toe, één voor één, en mix goed na elke toevoeging. Voeg daarna de slagroom, vanille-extract, kaneelpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, gember en zout toe en meng alles goed door elkaar.
Stap 6: Voeg de verkruimelde pepernoten toe
Voeg de verkruimelde pepernoten toe aan de roomkaasvulling en meng alles goed door elkaar, zodat de pepernoten gelijkmatig verdeeld zijn.
Stap 7: Giet het mengsel in de springvorm
Giet het roomkaas-pepernotenmengsel in de voorbereide springvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
Stap 8: Bak de taart
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius gedurende 45-50 minuten, of totdat de taart stevig aanvoelt en een lichtbruine kleur heeft gekregen.
Stap 9: Laat de taart afkoelen
Haal de taart uit de oven en laat deze volledig afkoelen in de springvorm. Zet de taart vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Stap 10: Serveer en geniet!
Haal de taart uit de koelkast, verwijder voorzichtig de springvorm en serveer de taart op een mooie schaal. Snijd de taart in punten en geniet van deze heerlijke taart van oude pepernoten!
Voedingswaarde:
Portiegrootte: 1 punt
Calorieën: 350
Vet: 20 gram
Koolhydraten: 35 gram
Eiwit: 6 gram
Gezondheidsvoordelen:
Hoewel deze taart van oude pepernoten misschien niet de gezondste keuze is, bevat het wel enkele voedingsstoffen. De pepernoten bevatten bijvoorbeeld kruiden zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember, die allemaal bekend staan om hun ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Bovendien bevat de taart roomkaas, dat een bron is van calcium en eiwitten. Geniet echter wel met mate van deze taart vanwege het hoge suiker- en vetgehalte.
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 20 minuten
Baktijd: 45-50 minuten
Totale tijd: 5 uur