Taart Creme Maken
Ingrediënten:
Voor de crème:
– 500 ml melk
– 4 eidooiers
– 100 gram suiker
– 50 gram maïzena
– 1 vanillestokje
Voor de taart:
– 300 gram bloem
– 150 gram boter
– 100 gram suiker
– 1 ei
– snufje zout
Bereidingswijze:
Stap 1: Voorbereiding
– Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
– Vet een taartvorm in met boter en bestuif deze met bloem.
Stap 2: Het maken van het deeg
– Meng de bloem, boter, suiker, ei en zout in een kom en kneed het geheel tot een soepel deeg.
– Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bedek hiermee de bodem en zijkanten van de taartvorm.
– Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg om te voorkomen dat deze gaat rijzen tijdens het bakken.
Stap 3: Het maken van de crème
– Verwarm de melk in een pan op laag vuur.
– Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg het merg samen met het vanillestokje toe aan de melk en laat het geheel trekken.
– In een andere kom, klop de eidooiers samen met de suiker tot een lichtgele massa.
– Voeg de maïzena toe aan het eidooiermengsel en meng goed door.
– Verwijder het vanillestokje uit de melk en giet de melk langzaam bij het eidooiermengsel, terwijl je blijft roeren.
– Giet het mengsel terug in de pan en verwarm het op laag vuur, terwijl je constant blijft roeren, totdat de crème dikker wordt.
– Haal de pan van het vuur en laat de crème afkoelen.
Stap 4: Het maken van de taart
– Bak het deeg in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of totdat het goudbruin is.
– Haal de taartbodem uit de oven en laat deze volledig afkoelen.
– Giet de afgekoelde crème in de taartbodem en strijk de bovenkant glad.
– Zet de taart in de koelkast en laat deze minstens 2 uur opstijven.
Voedingswaarde:
– Portiegrootte: 1 stuk taart
– Calorieën: 250
– Vet: 12 gram
– Koolhydraten: 32 gram
– Eiwit: 4 gram
Gezondheidsvoordelen:
– Deze taartcrème is gemaakt met melk, wat een goede bron is van calcium en vitamine D. Calcium is essentieel voor sterke botten en tanden, terwijl vitamine D helpt bij de opname van calcium in het lichaam.
– De crème bevat ook eidooiers, die rijk zijn aan voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B12 en selenium. Vitamine A is belangrijk voor een gezonde huid en ogen, terwijl vitamine B12 essentieel is voor een goede werking van het zenuwstelsel. Selenium is een antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt.
– Maïzena, dat wordt gebruikt om de crème te verdikken, is een glutenvrij alternatief voor tarwemeel. Het is ook licht verteerbaar en kan helpen bij spijsverteringsproblemen.
Bereidingstijd:
– Voorbereiding: 30 minuten
– Bakken: 20 minuten
– Koelen: 2 uur
– Totale tijd: 2 uur en 50 minuten