Verjaardag Digibord Taart
Ingrediënten
Voor de taart:
- 250 gram boter
- 250 gram suiker
- 4 eieren
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 1 theelepel vanille-extract
- Snufje zout
- 125 ml melk
Voor de vulling en topping:
- 500 ml slagroom
- 4 eetlepels poedersuiker
- 2 theelepels vanille-extract
- 1 blikje kersen op siroop
- 50 gram pure chocolade
- 50 gram witte chocolade
- Eetbare decoratie (bijvoorbeeld gekleurde hagelslag, marsepein, of fondant)
Bereidingswijze
Stap 1: Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een ronde taartvorm in en bestuif met bloem.
Stap 2: Taartbeslag maken
Klop de boter en suiker samen in een grote kom tot een luchtig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en mix goed na elke toevoeging. Zeef het zelfrijzend bakmeel, cacaopoeder en zout boven het mengsel en mix tot alles goed gemengd is. Voeg als laatste het vanille-extract en de melk toe en mix nogmaals tot een glad beslag.
Stap 3: Taart bakken
Giet het beslag in de taartvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel. Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat de taart volledig afkoelen op een rooster.
Stap 4: Vulling maken
Klop de slagroom, poedersuiker en vanille-extract samen in een kom tot stijve pieken. Laat de kersen uitlekken en vang de siroop op. Snijd de afgekoelde taart horizontaal doormidden. Bestrijk de onderste helft met een laagje slagroom en verdeel de kersen erover. Plaats de bovenste helft van de taart erop.
Stap 5: Topping maken
Smelt de pure chocolade au bain-marie en de witte chocolade in aparte kommetjes. Drizzle de gesmolten chocolade over de bovenkant van de taart. Versier de taart met eetbare decoratie naar keuze.
Stap 6: Serveren
Zet de taart in de koelkast om op te stijven. Snijd de taart in punten en serveer met een lepel op het digibord. Geniet van de heerlijke verjaardagstaart!
Voedingswaarde
Per portie (1/12 van de taart):
- Energie: 400 calorieën
- Vet: 25 gram
- Verzadigd vet: 15 gram
- Koolhydraten: 40 gram
- Suiker: 25 gram
- Eiwit: 5 gram
- Zout: 0.5 gram
Gezondheidsvoordelen
Hoewel deze verjaardagstaart niet de gezondste keuze is vanwege het hoge vet- en suikergehalte, kan het af en toe genieten van een stukje taart bijdragen aan een gezond en evenwichtig eetpatroon. Deze taart bevat ook calcium en vitamine D uit de melk en slagroom, antioxidanten uit de chocolade en vezels uit het zelfrijzend bakmeel. Vergeet niet om te genieten van deze taart met mate en te combineren met voldoende lichaamsbeweging en een algemeen gezonde levensstijl.
Bereidingstijd
Voorbereiding: 20 minuten
Baktijd: 25-30 minuten
Totale tijd: 1 uur