Walnoten Karamel Taart Binnenstebuiten
Ingrediënten:
- 200 gram bloem
- 100 gram boter
- 75 gram suiker
- 1 ei
- 1 theelepel vanille-extract
- Snufje zout
- 200 gram walnoten
- 200 gram suiker
- 100 ml slagroom
- 50 gram boter
- 1 theelepel zeezout
Bereidingswijze:
De bodem:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Meng de bloem, boter, suiker, ei, vanille-extract en zout in een kom. Kneed tot een deeg.
3. Bekleed een taartvorm met het deeg en prik gaatjes in de bodem met een vork.
4. Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
De vulling:
5. Verwarm de suiker in een steelpan op laag vuur. Roer regelmatig totdat de suiker volledig is gesmolten en een goudbruine karamel vormt.
6. Voeg de slagroom toe aan de karamel en roer goed door. Let op, dit kan spatten, dus wees voorzichtig!
7. Voeg de boter toe aan de karamel en blijf roeren totdat de boter volledig is gesmolten.
8. Haal de pan van het vuur en voeg het zeezout toe. Roer nogmaals goed door.
9. Hak de walnoten grof en voeg ze toe aan de karamel. Meng goed.
De taart:
10. Giet de karamel-walnotenvulling op de voorgebakken bodem en strijk glad.
11. Bak de taart nog 20-25 minuten in de oven, totdat de vulling stevig is geworden.
12. Laat de taart volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
13. Serveer de taart met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs.
Voedingswaarde:
Portiegrootte: 1 punt taart
Aantal porties: 8
Calorieën per portie: 400
Totaal vet: 25g
Verzadigd vet: 10g
Cholesterol: 50mg
Natrium: 300mg
Totaal koolhydraten: 40g
Vezels: 2g
Suikers: 25g
Eiwit: 5g
Gezondheidsvoordelen van walnoten:
Walnoten zijn een goede bron van omega-3 vetzuren, antioxidanten en vezels. Ze kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte, het verbeteren van de hersenfunctie en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 40 minuten
Totaal: 1 uur en 10 minuten