Chipolata Taart Maken
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 125 gram boter
- 70 gram suiker
- 1 ei
- Snufje zout
Voor de vulling:
- 500 ml volle melk
- 100 gram suiker
- 50 gram maïzena
- 2 eieren
- 2 zakjes vanillesuiker
- 200 ml slagroom
- 100 gram pure chocolade, in stukjes
- 100 gram witte chocolade, in stukjes
- 100 gram melkchocolade, in stukjes
Extra:
- 100 gram pure chocolade, geraspt
- 100 gram witte chocolade, geraspt
- 100 gram melkchocolade, geraspt
Bereidingswijze
Stap 1: Het deeg maken
Begin met het maken van het deeg. Meng hiervoor de bloem, boter, suiker, ei en snufje zout in een grote kom. Kneed het geheel met je handen tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
Stap 2: De vulling maken
Terwijl het deeg rust, kun je de vulling maken. Verwarm de melk in een pan op laag vuur. Meng in een aparte kom de suiker, maïzena, eieren en vanillesuiker. Giet een beetje van de warme melk bij het eimengsel en roer goed door. Giet vervolgens het eimengsel bij de rest van de warme melk in de pan en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de vulling ongeveer 2 minuten doorkoken totdat het dikker wordt. Haal de pan van het vuur en laat de vulling afkoelen.
Stap 3: Het deeg uitrollen
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee gelijke stukken. Bestuif je werkblad met bloem en rol één stuk deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 3 millimeter dik. Bekleed hiermee een ingevette taartvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.
Stap 4: De taart bakken
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bak de taartbodem in ongeveer 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Haal de taart uit de oven en laat deze volledig afkoelen.
Stap 5: De chocolade smelten
Smelt de pure, witte en melkchocolade apart van elkaar au bain-marie. Laat de gesmolten chocolade iets afkoelen.
Stap 6: De vulling afmaken
Voeg de slagroom toe aan de afgekoelde vulling en mix het geheel goed door elkaar. Verdeel de vulling in drie gelijke porties en voeg aan elke portie een andere gesmolten chocolade toe. Roer de chocolade goed door de vulling, zodat deze egaal gekleurd is.
Stap 7: De taart vullen
Giet de eerste chocoladevulling in de afgekoelde taartbodem en strijk glad met een spatel. Giet vervolgens de tweede en derde chocoladevulling in de taart, strijk telkens glad en laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Stap 8: De taart decoreren
Haal de taart uit de koelkast en bestrooi de bovenkant met de geraspte chocolade. Je kunt hiermee een leuk patroon maken. Zet de taart weer terug in de koelkast en laat nog minstens 1 uur opstijven.
Stap 9: Serveren en genieten
Haal de taart voorzichtig uit de taartvorm en snijd in mooie punten. Serveer de chipolata taart en geniet van dit heerlijke dessert!
Voedingswaarde
De voedingswaarde van de chipolata taart kan variëren afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en de grootte van de porties. Hieronder vind je een indicatie van de voedingswaarde per portie (100 gram):
- Energie: 400 kcal
- Vetten: 20 gram
- Verzadigde vetten: 12 gram
- Koolhydraten: 50 gram
- Suikers: 30 gram
- Eiwitten: 5 gram
- Zout: 0.2 gram
Gezondheidsvoordelen
Hoewel de chipolata taart niet per se gezond is, kan het wel een heerlijke traktatie zijn voor speciale gelegenheden. Het is belangrijk om te genieten van af en toe een lekker dessert, maar wel met mate. De taart bevat veel suiker en vetten, dus het is verstandig om er niet te veel van te eten. Daarnaast bevat de taart ook chocolade, wat antioxidanten kan bevatten die goed zijn voor het hart en de bloedvaten. Geniet dus van deze smakelijke taart, maar eet het met mate!
Bereidingstijd
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 1 uur