Uientaart Yvette Van Boven

Uientaart Yvette Van Boven

Yvette van Boven over haar internationale kookboeken
Yvette van Boven over haar internationale kookboeken from www.talkiesmagazine.nl
www.talkiesmagazine.nl

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 125 gram koude boter
  • 1 ei
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 1 kg uien
  • 50 gram boter
  • 2 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 150 gram geraspte kaas
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

Stap 1: Het deeg

Begin met het maken van het deeg. Zeef de bloem boven een grote kom en voeg de koude boter toe. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes en wrijf deze vervolgens met je vingertoppen door de bloem, totdat er een kruimelig mengsel ontstaat.

Voeg het ei en een snufje zout toe aan het mengsel en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Stap 2: De vulling

Schil de uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit de boter in een grote pan en bak de uien op laag vuur totdat ze zacht en goudbruin zijn. Dit kan ongeveer 30 minuten duren. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen.

Klop in een aparte kom de eieren los en voeg de slagroom toe. Voeg de geraspte kaas en zout en peper naar smaak toe aan het eimengsel en roer alles goed door elkaar.

Stap 3: Het samenstellen

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad. Vet een quichevorm in met boter en bekleed deze met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Verdeel de gebakken uien gelijkmatig over de deegbodem en giet het eimengsel eroverheen.

Stap 4: Het bakken

Zet de quichevorm in de voorverwarmde oven en bak de uientaart in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart even afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Voedingswaarde

Deze uientaart bevat per portie (1/6 van de taart) ongeveer:

  • Calorieën: 350
  • Vet: 25 gram
  • Koolhydraten: 25 gram
  • Eiwitten: 10 gram
  • Vezels: 3 gram

Gezondheidsvoordelen

Uien zijn niet alleen een smaakvolle toevoeging aan gerechten, maar ook erg gezond. Ze bevatten veel antioxidanten en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Uien kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de spijsvertering. Daarnaast zijn uien rijk aan vitamine C en bevatten ze mineralen zoals kalium en magnesium.

Voorbereidingstijd, Bereidingstijd, Totale tijd

Voorbereidingstijd: 45 minuten

Bereidingstijd: 30 minuten

Totale tijd: 1 uur en 15 minuten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *