Chocolade Karamel Taart Rudolph

Chocolade Karamel Taart Rudolph

Rudolf chocoladetaart met speculaaskruiden en veenbessen Recept
Rudolf chocoladetaart met speculaaskruiden en veenbessen Recept from www.pinterest.com
www.pinterest.com

Ingrediënten:

  • 200 gram pure chocolade
  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 200 ml slagroom
  • 200 gram suiker
  • 200 gram boter
  • 200 ml gecondenseerde melk
  • 200 gram pure chocolade
  • 100 gram witte chocolade
  • 100 gram melkchocolade
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereidingswijze:

Chocoladecake:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een ronde taartvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.

2. Smelt de pure chocolade en boter au bain-marie. Roer goed door tot alles gesmolten en gemengd is.

3. Klop in een aparte kom de suiker en eieren luchtig. Voeg het chocolademengsel toe en meng goed door.

4. Zeef de bloem en bakpoeder boven het chocolademengsel en voeg het vanille-extract toe. Meng alles goed door elkaar.

5. Giet het beslag in de taartvorm en bak de cake in ongeveer 30-35 minuten gaar. Laat de cake afkoelen in de vorm.

Karamelsaus:

1. Verwarm de slagroom in een steelpannetje, maar laat het niet koken.

2. Smelt de suiker in een andere pan op laag vuur tot een goudbruine karamel. Roer niet, maar schud voorzichtig met de pan om de suiker gelijkmatig te laten smelten.

3. Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig de warme slagroom toe. Let op, het kan spatten. Roer goed door tot een gladde saus.

4. Laat de karamelsaus afkoelen en dikker worden.

Chocoladeganache:

1. Hak de pure chocolade, witte chocolade, melkchocolade en melkchocolade fijn.

2. Verwarm de gecondenseerde melk in een steelpannetje, maar laat het niet koken.

3. Voeg de gehakte chocolade toe aan de warme gecondenseerde melk en roer goed door tot alles gesmolten en gemengd is.

4. Laat de chocoladeganache afkoelen en dikker worden.

Chocoladebotercrème:

1. Klop de zachte boter luchtig met een mixer.

2. Voeg de poedersuiker en cacaopoeder toe en mix tot een romige crème.

3. Voeg het vanille-extract toe en mix nog even kort door.

Samenstellen van de taart:

1. Snijd de afgekoelde chocoladecake horizontaal doormidden, zodat je twee lagen hebt.

2. Bestrijk de onderste laag met de karamelsaus.

3. Leg de bovenste laag erop en bestrijk de hele taart met de chocoladeganache.

4. Laat de taart minstens een uur opstijven in de koelkast.

5. Spuit met behulp van een spuitzak en een gekarteld spuitmondje toeven van chocoladebotercrème op de taart.

6. Garneer de taart eventueel met stukjes chocolade of andere decoraties.

Voedingswaarde:

Per portie (1/10 van de taart):

  • Calorieën: 550
  • Vet: 35 gram
  • Koolhydraten: 55 gram
  • Eiwit: 6 gram
  • Vezels: 2 gram

Gezondheidsvoordelen:

Hoewel deze chocolade-karamel taart niet per se gezond is, kan het af en toe genieten van een stukje taart bijdragen aan het geestelijk welzijn. Chocolade kan namelijk zorgen voor een geluksgevoel, omdat het de aanmaak van endorfine in de hersenen stimuleert. Daarnaast kan het eten van een traktatie zoals deze taart zorgen voor ontspanning en genot.

Bereidingstijd:

Voorbereiding: 30 minuten

Bereiding: 35 minuten

Totaal: 1 uur en 5 minuten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *