Recept Creme Brulee Taart
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 100 gram boter (koud en in blokjes)
- 50 gram witte basterdsuiker
- 1 ei
- 1 snufje zout
- 500 ml slagroom
- 6 eidooiers
- 100 gram kristalsuiker
- 1 vanillestokje
Bereidingswijze
Stap 1: Het deeg maken
Begin met het maken van het deeg voor de taartbodem. Meng hiervoor de bloem, boter, witte basterdsuiker, ei en zout in een kom. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Stap 2: De taartbodem bakken
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een taartvorm in met boter en bekleed deze met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de taartbodem blind in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten. Verwijder daarna de blindbakvulling en bak de bodem nog eens 10 minuten, totdat deze goudbruin is. Laat de taartbodem afkoelen.
Stap 3: Crème brûlée vulling maken
Verwarm de slagroom in een pan op laag vuur. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg toe aan de slagroom en roer goed door. Breng het geheel langzaam aan de kook.
Klop ondertussen de eidooiers los in een kom met de kristalsuiker. Voeg dit mengsel toe aan de hete slagroom en roer goed door. Zet het vuur laag en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes pruttelen, terwijl je blijft roeren. Haal de pan van het vuur en laat de crème brûlée vulling afkoelen.
Stap 4: De taart afmaken
Giet de afgekoelde crème brûlée vulling in de taartbodem. Strijk de bovenkant glad met een spatel. Zet de taart vervolgens in de koelkast en laat deze minimaal 3 uur opstijven.
Stap 5: De crème brûlée toplaag
Bestrooi de bovenkant van de taart royaal met kristalsuiker. Gebruik een gasbrander om de suiker te karamelliseren, zodat er een knapperig laagje ontstaat. Laat de suiker even afkoelen en hard worden.
Stap 6: Serveren
Snijd de crème brûlée taart in punten en serveer deze als dessert. Geniet van de romige vulling en het knapperige suikerlaagje!
Voedingswaarde
Per portie van de crème brûlée taart:
- Calorieën: 350
- Vetten: 20 gram
- Koolhydraten: 35 gram
- Eiwitten: 6 gram
Gezondheidsvoordelen
Hoewel de crème brûlée taart niet per se gezond te noemen is, kun je wel genieten van de voedingsstoffen in de taart. Eieren zijn bijvoorbeeld een goede bron van eiwitten en bevatten belangrijke vitaminen en mineralen. Daarnaast bevat de taart ook calcium uit de slagroom, wat goed is voor sterke botten en tanden.
Bereidingstijd
Voorbereiding: 45 minuten
Bereiding: 25 minuten
Totaal: 4 uur 10 minuten