Recept Hartige Taart Veganistisch
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 150 gram plantaardige boter
- 1 theelepel zout
- 100 ml water
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 courgette, in plakjes
- 200 gram champignons, in plakjes
- 200 gram spinazie
- 200 gram veganistische kaas, geraspt
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
Stap 1: Maak het deeg
Begin met het maken van het deeg voor de hartige taart. Meng de bloem en het zout in een grote kom. Voeg de plantaardige boter toe en wrijf het met je vingers door de bloem totdat het mengsel op broodkruimels lijkt. Voeg geleidelijk het water toe en kneed het deeg tot een bal. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
Stap 2: Bereid de vulling voor
Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de paprika, courgette en champignons toe en bak ze tot ze gaar zijn. Voeg de spinazie toe en laat het slinken. Breng op smaak met zout, peper, gedroogde oregano en basilicum. Haal de pan van het vuur en laat de vulling afkoelen.
Stap 3: Rol het deeg uit
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad tot een grote lap. Vet een taartvorm in en bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Stap 4: Vul de taart
Schep de afgekoelde vulling in de taartvorm en verdeel het gelijkmatig. Strooi de geraspte veganistische kaas over de vulling.
Stap 5: Bak de taart
Bak de hartige taart in het midden van de oven gedurende 30-35 minuten, of totdat het deeg goudbruin is en de kaas gesmolten en knapperig is.
Voedingswaarde
Portiegrootte: 1 punt
Calorieën: 300
Vetten: 15g
Koolhydraten: 35g
Eiwitten: 10g
Gezondheidsvoordelen
Deze veganistische hartige taart zit boordevol groenten, wat betekent dat het een goede bron is van vitamines, mineralen en voedingsvezels. De spinazie in het gerecht is bijzonder rijk aan ijzer en vitamine K, terwijl de paprika en courgette veel vitamine C bevatten. Champignons voegen een heerlijke umami-smaak toe en bevatten ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine D. Door te kiezen voor veganistische kaas in plaats van dierlijke kaas, vermijd je ook verzadigde vetten en cholesterol.
Bereidingstijd
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 35 minuten
Totaal: 1 uur en 5 minuten