Lemon Curd Taart Rutger Bakt
Ingrediënten:
- Voor het deeg:
- 200 gram bloem
- 100 gram koude boter
- 75 gram poedersuiker
- Snufje zout
- 1 ei
- Voor de vulling:
- 250 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 125 gram suiker
- 2 citroenen
- 4 eieren
- Voor de lemon curd:
- 2 citroenen
- 125 gram suiker
- 2 eieren
- 50 gram boter
Bereidingswijze:
Stap 1: Het deeg
Meng de bloem, koude boter, poedersuiker en zout in een kom. Snijd de boter met twee messen door de bloem totdat er kruimels ontstaan. Voeg het ei toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Stap 2: De vulling
Meng de slagroom, mascarpone en suiker in een kom. Rasp de schil van de citroenen en pers het sap uit. Voeg de citroenrasp en het sap toe aan het mengsel. Klop de eieren los in een aparte kom en voeg deze ook toe aan het mengsel. Roer alles goed door elkaar.
Stap 3: De lemon curd
Rasp de schil van de citroenen en pers het sap uit. Meng de citroenrasp, het sap, suiker, eieren en boter in een steelpannetje. Verwarm het mengsel al roerend op laag vuur totdat het indikt en de boter is gesmolten. Haal de pan van het vuur en laat de lemon curd afkoelen.
Stap 4: De taart
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een taartvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de taartvorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Giet de vulling in de taartvorm en bak de taart in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.
Stap 5: Het serveren
Laat de taart afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Schep de lemon curd over de taart en verdeel het gelijkmatig. Serveer de taart met een toefje slagroom en eventueel wat vers fruit.
Voedingswaarde:
Per portie (1/12 van de taart)
- Calorieën: 350
- Koolhydraten: 30 gram
- Vetten: 22 gram
- Eiwitten: 6 gram
- Vezels: 1 gram
Gezondheidsvoordelen:
Deze lemon curd taart bevat verse citroenen, die rijk zijn aan vitamine C. Vitamine C heeft een antioxidantwerking en ondersteunt het immuunsysteem. Daarnaast bevat de taart ook calcium en proteïnen uit de mascarpone en slagroom, wat goed is voor de botten en spieren. Het ei in de vulling levert ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B12 en ijzer.
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 40 minuten
Totaal: 1 uur en 10 minuten